Katarzyna Bosacka ostrzega przed deptakowym jedzeniem
radzi jak wybrać dobre lody i zdrowy obiad


Katarzyna Bosacka, dziennikarka znana z promowania zdrowego stylu życia, w rozmowie z o2.pl podzieliła się swoimi radami dotyczącymi jedzenia latem. Zwróciła uwagę, by ostrożnie podchodzić do popularnych lodów z automatu, tzw. świderków.
– Pamiętajmy, że wszystkie lody włoskie są z proszku. Mają sztuczne aromaty, barwniki, mleko w proszku i emulgatory. Dolewa się wody, miesza i gotowe
– mówi Bosacka. Radzi, by zamiast tego wybierać lody w dużych opakowaniach z prostym i naturalnym składem.
Podobne podejście dziennikarka zaleca w przypadku jedzenia w nadmorskich kurortach. Jej zdaniem lepiej przygotować jedzenie samodzielnie niż dać się skusić na jedzenie z przypadkowych knajp przy deptakach.
– Lepiej kupić sałatę, trochę sera, buteleczkę oliwy i zrobić szybki, zdrowy posiłek w domku niż wydawać majątek na jedzenie, po którym czujemy się źle, mamy zgagę i sensacje żołądkowe
– mówi Bosacka.
Podkreśla, że nie wszystkie restauracje nad morzem są złe. Warto jednak wybierać sprawdzone, domowe knajpki, gdzie dostaniemy uczciwy posiłek. Idealnym daniem na lato według Bosackiej jest chłodnik.
– Chłodniki uzupełniają wapń, którego potrzebujemy. Jego niedobór może wpływać na kości i serce
– wyjaśnia dziennikarka.
Bosacka przypomina też o roli zup w diecie.
– Zupa to porcja warzyw, jakiej nie mają Włosi czy Francuzi. Jeśli nie dodamy zasmażki i tłuszczu, to świetny, zdrowy posiłek
– podsumowuje.

Katarzyna Bosacka
KAPIF.pl

Katarzyna Bosacka
KAPIF.pl

Katarzyna Bosacka
KAPIF.pl